Uncategorized

Хванат рано, проблемът често лесно се коригира

Хванат рано, проблемът често лесно се коригира

Дори когато дехидратацията е достатъчно тежка, за да се наложи пътуване до спешното отделение, повечето хора могат да напуснат същия ден, след като се напълнят с интравенозни течности. Колко време ви отнема да се възстановите от дехидратация? Дехидратацията обикновено се изчиства бързо, когато се възстановят течностите, но понякога може да остави здравословни ефекти, като запек, мускулни увреждания (усложнение от топлинна болест, което може да се случи, ако сте дехидратирани ), бъбречно увреждане или камъни в бъбреците. Как можете да лекувате дехидратацията? Чипс от лед и спортни напитки с електролити, като Gatorade или Powerade, могат да ви помогнат да се рехидратирате. Ако сте в гореща, влажна среда, преместете се на по -хладно или сенчесто място. Когато имате тежка дехидратация, медицински специалист трябва да ви даде интравенозни течности. Кога трябва да отидете в спешното отделение за дехидратация? Ако дехидратацията стане тежка (особено ако имате треска или повръщате, имате диария, загуба на съзнание или гърчове), незабавно потърсете медицинска помощ.

Признаци и симптоми на дехидратация

Според Alp Arkun, MD, началник на служба за спешна медицина в медицинските центрове Kaiser Permanente Fontana и Ontario в Южна Калифорния, умората, замаяността и главоболието са първите три симптома, които вижда при хората, които се появяват в спешното отделение при дехидратация започва да се проявява. Други симптоми, които идват с дехидратация, включват следното, според MedlinePlus и клиниката Mayo: (2,3)

Признаци на дехидратация при възрастни

Чувство на жажда Мускулни крампи Уриниране по-рядко от нормалното Урина с тъмен цвят Суха кожа Усещане за умора или летаргия Припадък Объркване Суха, набръчкана кожа

Признаци на дехидратация при деца

Децата „ще се дехидратират много по -бързо от възрастните“, казва д -р Ариел Левитан, лекар по вътрешни болести в NorthShore Medical Group в Хайланд Парк, Илинойс, която притежава персонализираната витаминна компания Vous Vitamin. Това е така, защото техните по -малки тела представляват по -голяма повърхност за техния обем течност в сравнение с възрастните. (3)

Внезапната летаргия и слабост са възможни признаци на дехидратация при младежите. „Други улики могат да бъдат намалено уриниране. Винаги можете да проверите хидратацията им, като прищипете кожата им. Ако не се върне бързо на нормалното си място – ако това е, което наричаме „палатка“ – това е доста добър знак, че някой е дехидратиран “, казва д -р Левитан. Важно е да се отбележи, че само разпъването на кожата е ненадеждна мярка за дехидратация, но бележки от минали изследвания.

Други признаци, че бебе или малко дете е дехидратирано, включват: (3)

Сухота в устата Плач без сълзи Суха пелена след повече от три часа Потънали очи и бузи Потънало меко място на върха на черепа Раздразнителност

Научете повече за признаците и симптомите на дехидратация

Най -новите при дехидратация

Истината за хидратацията: 5 мита и 5 факта

13 гениални хака, които могат да ви помогнат да пиете повече вода

Защо дехидратацията все още е риск през зимата

8 често срещани лекарства, които могат да причинят дехидратация

Вижте отзиви за bioretin всичко в Дехидратация

Трите етапа на дехидратация

Ако надхвърлите 3 до 4 процента от обема на загубената течност, тогава навлизате в етапите на дехидратация, които са класифицирани като леки, умерени или тежки, както очертава The Encyclopedia of Children Health и University of Texas Medical Branch. (4)

Леко (5 до 6 процента от загубената телесна течност) „Това обикновено е, когато започнете да получавате симптоми, които не можете да избегнете“, казва д -р Аркун. „Започвате да получавате умора, виене на свят и главоболие. Забавяш темпото. ”

Умерени (7 до 10 процента) На този етап симптомите могат да включват ниско кръвно налягане, суха кожа, по-бърз от нормалния пулс, намалено отделяне на урина и кожа, която се накланя, когато я прищипете, вместо да извиете назад, отбелязва Медицинският клон на Тексаския университет . (5)

Тежък (над 10 процента) „Ако получите над 10 процента, тогава можете да си направите проблеми“, казва Аркун. „Можеш да припаднеш. Поради някои електролитни аномалии при тежка хидратация хората могат да получат гърчове и те могат да умрат. „След като хората попаднат в диапазона от 15 до 25 процента на загубения обем течност, настъпва смърт, добавя той.

Причини и рискови фактори за дехидратация

Дехидратацията се случва, когато тялото ви губи повече течности и електролити, отколкото приема, и не ви остава достатъчно, за да може тялото ви да функционира нормално. (2)

Човешкото тяло се състои от 60 % вода. Той трябва да поддържа деликатен баланс на течности и електролити (включително натриев хлорид, калий, калций и натриев бикарбонат), за да поддържа здравето на клетките и тъканите. Тази вода се приема главно през стомашно -чревния тракт. Отпадъците и излишната течност се отстраняват от бъбреците и се екскретират като урина. Липсата на достатъчно течност нарушава този баланс и компрометира способността на тялото ви да регулира температурата и да функционира правилно. (4)

Повече за прегряване

Топлинен удар срещу топлинно изтощение: Каква е разликата?

Научете повече

Типичен сценарий, при който това може да се случи, е когато сте прекалили с джогинг в парка в особено топъл ден. „Тялото използва течност, за да се охлади, когато извършвате дейности“, казва Брайън Шулц, доктор по медицина, ортопедичен хирург и специалист по спортна медицина в Института Cedars-Sinai Kerlan-Jobe в Лос Анджелис. „Потта е това, което поддържа тялото ви при редовна температура. Докато упражнявате енергия, това води до повишаване на температурата на тялото и тялото се опитва да нормализира това, така че да не прегрявате. ”

Дехидратацията може да се случи на всеки, но някои групи хора са особено уязвими. Това включва:

Бебета и деца Младите не могат да ви кажат дали са жадни, нито могат да получат питие за себе си. На всичкото отгоре те губят по -висок дял от течностите си при повишена температура и е по -вероятно да получат тежка диария и повръщане. (3)

По -възрастни Възрастните запаси от течности намаляват с възрастта, както и усещането за жажда и способността да се пести вода в тялото. Други свързани с възрастта уязвимости включват лекарства, които увеличават уринирането и здравословни състояния, които могат да ви попречат да се хидратирате самостоятелно. (3)

Хора с хронични заболявания Здравните условия, които могат да увеличат колко пикаете, като неконтролиран диабет или бъбречно заболяване, могат да увеличат риска от дехидратация. Лекарствата за високо кръвно налягане и диуретиците също могат да ви накарат да уринирате повече. Както описва клиниката в Кливланд, порочен кръг може да се развие при хора с диабет, където дехидратацията повишава нивата на кръвната захар, което допълнително увеличава уринирането и изчерпва обема на телесните течности. (3,6)

Хора със стомашни вируси или грип Всяко заболяване, което ви кара да губите течност чрез уриниране, повръщане, диария или просто да не ви се пие, може да доведе до дехидратация, ако не внимавате. Това включва грип, предупреждава Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). (3,7)

Хората, които работят или тренират навън Особено когато е горещо и влажно и потта ви не може да се изпари и да ви охлади по време на тренировка, рискът от дехидратация и топлинни заболявания се увеличава.

Хора, които пият алкохол Студената бира може да изглежда като чудесна идея в горещ летен ден, но всеки вид алкохол намалява количеството на аргинин вазопресин, антидиуретичен хормон, в кръвта Ви. Следователно, вие уринирате повече и можете да дехидратирате по -бързо, според статия, публикувана в Scientific American. (8)

Хората на диета с ниско съдържание на натрий Наличието на подходящо количество натрий в кръвта ви помага да задържите водата в тялото си, казва Левитан. Изпотяването може да ви изтощи от натрий и други електролити.

Жени, които кърмят Кърменето на дете може да ви изложи на риск от дехидратация. „Вие губите много допълнителни течности и електролити, за да произвеждате мляко“, обяснява Левитан.

Избор на редактора

6 интелигентни съвета за поддържане на хидратация през целия ден

Пиете ли вода веднага, когато се събудите? Какво ще кажете преди хранене? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да предотвратите дехидратацията. …Научете повече

Как се диагностицира дехидратацията?

Важно е да потърсите признаците на дехидратация, преди те да ескалират и е необходима медицинска помощ. Хванат рано, проблемът често лесно се коригира. „Второто, когато почувствате сухота в устата или главоболие, е знак, че трябва да започнете да приемате [питие] вода“, казва д -р Шулц. Чувството за отпадналост, не се изпотявате в области, където бихте очаквали да се потите, пикаете по -малко от обикновено и имате някакъв вид промени в психичното състояние са признаци, че човек е дехидратиран. Ако пиенето на течности не отстрани проблема, потърсете лекарска помощ, добавя той.

Ако тази медицинска помощ се случи на място, това може да е от лекар от спортен екип или от екип за спешна помощ. Вероятно тези медицински специалисти ще ви попитат за вашите симптоми и какво ги е довело, ще направят физически преглед и ще проверят за ниско кръвно налягане. Те могат също така да проверят за ускорен пулс или да прищипят кожата ви, за да видят дали тя е по -малко еластична от нормалното.

Прогноза за дехидратация

Повечето хора се възстановяват напълно от дехидратация, след като разпознаят признаците и се обърнат към тях. Както бе споменато, преместването в по -хладна зона и пиенето на вода или спортна напитка с електролити ще работи в много случаи. Дори случаите, които са достатъчно тежки, за да се окажат в спешното отделение, обикновено се изчистват в рамките на няколко часа след прилагане на интравенозни течности, казва Аркун. (2)

Продължителност на дехидратацията

Дехидратацията обикновено се изчиства в същия ден, когато се обърнете към нея с достатъчно течност. Дехидратацията, причинена от стомашен вирус – която може да дойде с повръщане и диария – трябва да отзвучи сама след няколко дни. (2)

Избори на редактора за хидратация

Може ли хроничната дехидратация да доведе до диабет тип 2?

15 стилни и преносими бутилки за вода за всяка личност

3 съвета как да останете хидратирани за здравето на сърцето

Защо е важно да останете хидратирани, ако имате болестта на Crohn

Възможности за лечение на дехидратация

Увеличаването на приема на течности е основният начин за лечение на дехидратация.

Опции за течности

Ако търсите медицинска помощ за дехидратация, лекар може да ви накара да се преместите в сенчесто място и да пиете вода или спортна напитка като Gatorade, която съдържа електролити, или може да ви бъде даден леден чипс за смучене, според MedlinePlus. (2)

Човек, който е дехидратиран и има неконтролирано повръщане за повече от четири до пет часа – независимо дали поради вирусна инфекция или друга причина – трябва да отиде в спешното отделение, съветва The Encyclopedia of Health of The Gale. (4)

Ако дехидратацията е достатъчно тежка, за да наложи спешно посещение, първите няколко диагностични стъпки са сходни. „Ние вземаме техните жизнени показатели и това ви казва много за случващото се“, казва Аркун. „Ако те имат ускорен сърдечен ритъм или ако кръвното им налягане е ниско, това ни казва, че обемът на течността им е изчерпан. “След като това бъде определено, той казва:” Ще им дадем много интравенозни течности “, често с 9 % разтвор на натриев хлорид. Също така, „Ние също извършваме лабораторна работа и проверяваме нивата на електролитите им за аномалии. ”

По -голяма намеса рядко е необходима. „След като осигурите течности и лекарства за гадене, 9 пъти от 10 те се оправят и ще могат да се приберат за няколко часа“, уверява той.

Алтернативни и допълнителни терапии

Уебсайтът Home Cures That Work отбелязва, че често предлаганите домашни средства за борба с дехидратацията включват пиене на чай от лайка или други чайове без кофеин; пиене на кокосова вода; или пиене на сок от лайм във вода с щипка сол и чаена лъжичка захар. Това обаче е потребителски уебсайт и няма научни доказателства, че тези средства действат по -добре от водата.

Хидратацията с вода е за предпочитане.

Ако обикновеният H2O не е вашето нещо, Левитан казва, че захарта и солта във вода също могат да бъдат полезни за възстановяване на енергийния и електролитен баланс.

„Билковите чайове са добри“, добавя тя. „Не мисля, че там има някаква магия. Слушайте, ако някой харесва начина, по който нещо вкусва, тогава ще го пие повече, отколкото тогава ще пие просто чиста вода. ”

За да допълвате избраната от вас течност, избягвайте кафето с кофеин, чайовете и безалкохолните напитки, защото кофеинът е диуретик, отделящ течности, според MedlinePlus. (9,10)

Колко вода трябва да пиете и етапите на дехидратация

Не е необичайно хората да губят телесна течност, когато са активни, в гореща среда или приемат лекарства, които увеличават уринирането. Когато медицинските специалисти говорят за дехидратация, те често я оценяват въз основа на процента загубена телесна течност. „При намаление от 3 до 4 процента няма да се чувствате прекалено добре, но няма да получите много повече симптоми“, казва Аркун. Повечето хора могат да поемат това намаляване на обема на течността, без да го осъзнават.

Как изглежда хроничната дехидратация?

Всъщност много хора съществуват в състояние на неадекватна дехидратация, понякога наричана хронична дехидратация. Почти 55 % от всички ученици и юноши в САЩ са недостатъчно хидратирани, като момчетата и чернокожите студенти са изложени на по -висок риск от останалите, според проучване, публикувано през август 2015 г. в American Journal of Public Health. (11) Авторите оценяват хидратацията при 4134 ученици между 2009 и 2012 г. въз основа на концентрацията на вода в урината им.

Липсата на достатъчно течности е свързана с главоболие, раздразнителност, по -лоши физически показатели и намалено когнитивно функциониране както при деца, така и при възрастни.

Избор на редактора

6 необичайни признака на дехидратация, за които трябва да знаете

Дишането, кожата и телесната ви температура може да ви казват, че имате малко вода. …Научете повече

Колко вода трябва да пиете на ден?

Трудно е да се прилагат строги правила за това колко вода всеки трябва да пие ежедневно, за да остане адекватно хидратиран. (Спомнете си старата поговорка да пиете осем чаши вода на ден? Това е прекалено опростено.) Освен да се вземат предвид каквито и да било основни здравословни условия, нуждите на човека от вода варират в зависимост от източниците на храна и течности, нивото на активност, географското местоположение и други фактори.

Най -новите насоки на Националната академия на науките, инженерството и медицината през 2006 г. казват, че възрастните мъже на възраст от 19 до 70 години трябва да поемат 3,7 литра (125 унции) вода дневно, а възрастните жени в този възрастов диапазон трябва да приемат 2,7. литра (91 унции). (12) Това означава 15 чаши течност на ден за мъже и малко над 11 чаши на ден за жени. Но отново, това наистина зависи от толкова много променливи, включително вашата възраст, пол и дали сте бременна или кърмите.

Лечение на топлинен удар: Често усложнение на дехидратацията

Загубата на обем течност може да повлияе на способността на тялото ви да се охлажда, което води до топлинни заболявания, Американска академия по ортопедични хирурзи (AAOS). (Топлината е вашата основна температура, а не топлината навън.) (13)

„Естествената защита на тялото за производство на топлина е потта“, обяснява Кевин Купе, д -р, ортопедичен хирург от Memorial Hermann IRONMAN Институт по спортна медицина и UT Physicians в Уудлендс, Тексас. „Когато се потим, това поставя водата върху кожата ни и след това външната среда я изпарява, като понижава температурата ни. ”Горещото и влажно време може да наруши този естествен процес на охлаждане. „Ако влажността е висока, водата не се изпарява. Той просто седи там, а охлаждащият механизъм не е толкова ефективен. ”